Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

Ce este tomografia computerizata (CBCT)?

CBCT-ul mai are denumirea de TomografIe Digitala Volumetrica (TDV). Aceasta este o modalitate moderna de examinare radiologica cu raze X si care produce imagini tri-dimensionale ale zonei dentare sau maxilo-faciale.

De ce mi s-a recomandat sa fac un CBCT?

Tomografia computerizata este utila in diverse ramuri ale stomatologiei (in planificarea tratamentelor implantare, chirurgicale, endodontice, ortodontice), in ORL sau chirurgie maxilo-faciala. In cazul in care nu sunteti sigur de ce anume ati fost rugat sa efectuati o tomografie computerizata, va sfatuim sa intrebati medicul referant.

Cum arata CBCT-ul la final?

Examinarea radiologica CBCT ofera imagini tri-dimensionale, dupa volumul ariei scanate. Dimensiunea volumului depinde de scaner si de necesitatile clinice ale cazului dvs. Imaginile vor fi vizualizate pe un calculator, de catre medicul dvs, pentru planificarea tratamentului.

De ce radiografiile obisnuite (2D) nu sunt intotdeauna indeajuns pentru medicul stomatolog?

Doar medicul va poate raspunde la aceasta intrebare, specific situatiei dumneavoastra! Radiografiile dentare obisnuite sunt bi-dimensionale si plate (2D). Zona maxilo-faciala a fetei este tri-dimensionala, asadar imaginile bi-dimensionale nu vor oferi medicului informatii detaliate si precise despre zona de interes.

Unde pot merge pentru un CBCT?

Pentru efectuarea unui CBCT dentar (in cazul in care nu se poate realiza la medicul stomatolog) puteti apela la centrele de radiologie si tomografie dentara precum DigiRay.

Care este procesul de realizare al unui CBCT?

In functie de tipul de echipament pe care il detine clinica, veti fi pozitionat in picioare sau sezand si va trebui sa ramaneti nemiscat pe toata durata expunerii care dureaza 11 secunde. Asistentul radiolog va folosi de obicei un suport pentru frunte si barbie, sa se asigure ca nu va miscati. Astfel, veti fi pregatit pentru realizarea CBCT-ului.

De regula, asistentul radiolog realizeaza o imagine de verificare pentru a stabili acuratetea zonei de interes, inainte de inceperea expunerii. Dupa realizarea imaginii de verificare, va incepe expunerea propriu-zisa. Aparatul se va misca circular in jurul capului, insa nu va va atinge. Dupa ce expunerea a luat sfarsit, veti fi rugat sa luati un loc pe scaun, pana imaginile sunt verificate de catre personal.

Cat timp dureaza o expunere CBCT?

Expunerea in sine dureaza aproximativ 11-20 de secunde, dar de cele mai multe ori, pregatirea si pozitionarea fac ca intreg procesul sa ajunga la aproximativ 20 minute.

Cum trebuie sa ma pregatesc inainte de expunere?

Daca aveti bijuterii sau obiecte metalice (cercei, lantisor, piercing, etc.), trebuie inlaturate inaintea expunerii. Uneori, trebuie sa inlaturati si proteza dentara, daca este cazul.

Ar trebui sa ma ingrijoreze doza de radiatii la care sunt expus?

Nu. Insa, expunerile CBCT trebuie recomandate de catre medicul stomatolog, dupa cazul fiecarui pacient. Dozele de radiatii folosite la CBCT sunt mult mai reduse decat cele folosite la CT-ul medical. Mai multe informatii despre dozele de radiatii gasiti pe http://digiray.ro/pentru-pacienti/despre-radiatii.html