Tipuri de radiografii dentare

1. Radiografia digitala panoramica

Radiografia panoramica (Ortopantomografia) se realizeaza inainte de orice tratament stomatologic, oferindu-i medicului o imagine de ansamblu a dentitiei si a elementelor anatomice maxilo-faciale inconjuratoare.
In urma radiografiilor, medicul poate vedea daca exista pierdere de masa osoasa, existenta unor dinti neerupti (de exemplu maselele de minte), cariile dentare care nu pot fi observate in urma unui consult obisnuit,  articulatiile temporo-mandibulare, rapoartele dintilor cu repere anatomice invecinate (nerv alveolar, sinus maxilar), sau posibile fracturi osoase sau mandibulare.

2. Radiografia digitala retroalveolara

Radiografia retroalveolara sau periapicala este o radiografie mica ce se realizeaza pentru un dinte, sau un grup de doi maxim 3 dinti. Astfel, medicul dentist poate observa la dimensiuni reale coroana dintelui, radacina si osul in care este ancorata aceasta.

Radiografia retroalveolara se recomanda in tratamentele endodontice, parodontale si chirurgicale, pentru vizualizarea radacinii sau a coroanei dintelui.

3. Radiografia digitala bitewing

Radiografia bitewing se realizeaza pentru a observa coroanele dintilor posteriori precum si cantitatea de os alveolar de la acest nivel. Pe acelasi film sunt surprinse atat coroanele dintilor superiori cat si a celor inferiori. Acest tip de radiografie este util in depistarea cariilor interdentare sau a celor care se formeaza sub obturatii sau lucrari.

4. Status bi-maxilar

Radiografiile de status bi-maxilar se efectueaza pe fiecare zona in parte, cuprinzand intreaga cavitate bucala. Imaginile sunt detaliate pe grupe de dinti in incidente retroalveolare si bite-wing.

5. Teleradiografia de profil

Teleradiografia de profil evidentiaza raportul dintilor cu maxilarele si a maxilarelor cu oasele craniului pe care medicul ortodont le masoara pentru a putea stabili diagnosticul si planul de tratament.
Aceasta radiografie este indicata atunci cand se doreste aplicarea unui aparat ortodontic (pentru corectarea pozitiei dintilor) sau corectarea profilului osos si a muscaturii pacientului. 

6. Tomografia computerizata CBCT

Cu ajutorul tomografiei computerizate, medicul poate avea imaginea tri-dimensionala reala la scara, a dintilor, maxilarelor, sinusurilor si articulatiilor din regiunea maxilo-faciala. Poate astfel evalua volumul osos, densitatea osoasa, realiza masuratori foarte precise la nivelul crestei alveolare, poate depista existenta fracturilor dar si cea a tumorilor, traiectul nervilor, forma si patologia sinusurilor, articulatiilor temporo-mandibulare etc. Are de asemenea un rol foarte important, dincolo de diagnosticare, in planificarea viitoarelor tratamente chirurgicale, implantare, ortodontice si protetice. Astfel, planul de tratament al pacientului va avea o acuratete si un prognostic mai bun.