Tot ce trebuie sa stim despre radiatii

Tot ce trebuie sa stim despre radiatii

Ce sunt radiatiile?

Radiatia reprezinta energia emisa de o sursa si transmisa prin spatiu sub forma de unde sau particule. Cantitatea de radiatii la care sunteti expusi pe parcursul anului este intre 2000 – 4500 µSV, in functie de zona de pe glob in care traiti (Fondul Natural de Radiatii). Aceasta vine de la pamant, plante, alimente, spatiul atmosferic si alte surse artificiale (monitoare PC, TV, telefoane mobile, antene, linii de inalta tensiune, etc.)

Radiografia dentara prezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata. Doza de radiatie primita in timpul efectuarii radiografiei dentare se masoara in unitati "rem", sau unitati "sievert".

Doza de radiatii de fond

Dozele de radiatii la care un pacient este expus in timpul unei radiografii panoramice sunt foarte reduse, echivalente cu fondul natural de radiatii la care susntem expusi intr-o singura zi, adica 10 µSV. Cu cea mai noua tehnologie MDS (Soredex MiniDose), doza de radiatii este redusa la minimum, iar calitatea imaginilor radiologice ramane in continuare ireprosabila. Astfel, pacientul este expus la UN NIVEL FOARTE SCAZUT DE RADIATII, iar medicul beneficiaza de informatii pretioase pentru un diagnostic precis, pe baza unor imagini de inalta rezolutie si claritate. Aparatele din dotarea DigiRay provin de la leaderi in domeniul imagisticii dentare, produse inovative de inalta calitate.

Ce sunt radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt esentiale in tratamentul stomatologic, deoarece ajuta la stabilirea unui diagnostic corect si la efectuarea unei lucrari potrivite fiecarei situatii in parte. Radiografiile ofera o imagine detaliata a dintilor, maxilarului si tesuturilor inconjuratoare.

La fiecare radiografie, pacientul poarta un sort de protectie din plumb, care nu permite ca alte zone ale corpului sa fie expuse. Riscurile unei iradieri sunt, astfel, inexistente.

Pot face radiografii dentare daca sunt insarcinata sau alaptez?

Radiografiile dentare digitale si tomografiile 3D CBCT au un nivel foarte scazut de radiatii, asadar, acestea nu vor afecta embrionul in niciun fel. O femeie insarcinata expusa profesional poate incasa o doza de radiatii de 1000 µSV (echivalentul a 100 rx panoramice) fara ca acest lucru sa prezinte vreun risc asupra sarcinii. Cu toate acestea, recomandam efectuarea radiografiilor dentare doar in situatii in care este absolut necesar.

Este indicat copiilor sa faca radiografii dentare?

Deoarece dantura acestora este in continua dezvoltare, e important sa se faca examinari periodice la indrumarea medicului stomatolog. Aparatele de radiologie utilizate in cadrul centrelor DigiRay sunt dotate cu programe imagistice pentru copii, cu doze de radiatii minime.
 

Daca data viitoare cand mergeti la medicul stomatolog acesta va cere sa faceti radiografii inainte si dupa finalizarea tratamentului, stati linistiti, nu exista niciun motiv de ingrijorare! Din contra, aceasta este esentiala pentru tratamentul si sanatatea dintilor dumneavoastra, iar medicul nu v-ar cere sa faceti radiografia nejustificat! 

La DigiRay suntem dedicati sa le oferim pacientilor, nostri cele mai sigure si confortabile experiente posibile.
Radiografiile de calitate sunt cruciale in pastrarea starii dumneavoastra de sanatate. Va asiguram ca facem tot posibilul sa va mentinem sanatosi prin respectarea principiului ALARA (As Low As Reasonably Achievable).

Va rugam nu ezitati sa ne puneti intrebari sau sa discutati cu noi ceea ce va preocupa.