Tehnologia CBCT

Tehnologia CBCT

Computerul tomograf cu fascicul conic (CBCT) este o tehnologie de ultima generatie ce permite vizualizarea in plan tridimensional a zonei scanate. Aceasta metoda a aparut in anul 2001 si a insemnat un pas imens in imagistica medicala imbunatatind atat diagnosticarea cat si planificarea tratamentului stomatologic, oferind maximum de informatie cu o doza minima de radiatie. Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o singra rotatie in jurul pacientului pentru a efectua sute de imagini ale zonei de interes, acestea fiind apoi reconstruite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului.

Tehnologia CBCT se adreseaza medicilor specialisti in endodontie, ortodontie, parodontologie, implantologie, chirurgie orala - maxilo-faciala si ORL. Aceasta tehnologie reprezinta un salt imens pentru capacitatile de diagnosticare si planificare a tratamentului fata de imagistica traditionala, bidimensionala.

Cu toate acestea, multi dintre medicii din Romania insereaza, in continuare, implanturi pe imagini 2D, desi se bazeaza pe o tehnica veche de 100 de ani, iar imaginile pe care le ofera sunt suprapuse, ingreunand detectarea detaliilor. In schimb, cu imagistica volumetrica, se evidentiaza o anumita sectiune pentru a fi examinata meticulos si profesionist.

Beneficiile pacientului:

  • Diagnosticare precisa
  • Acuratetea masuratorilor
  • Planificarea tratamentului
  • Indepartarea riscurilor
  • Doze de iradiere asemanatoare radiografiilor 2D, mult mai mici decat la tomograful medical